BuliTipp

Ötledláda összejövetelekhez

Június 21. – A Zene Ünnepe

2015. június 21. 08:00 - BuliTipp

Mindannyiunknak volt már benne része: ott állunk a szórakozóhelyen, az estére vonatkozó reményeinket már néhány pohár frissítővel megalapozva, és reménytelenül, arcunkat tenyerünkbe temetve sóhajtunk fel: miért ilyen elviselhetetlenül ócska a zene? Tegyünk egy fogadalmat: ha már mi szervezünk bulit, sem magunknak, sem vendégeinknek nem okozunk hasonló traumát.

Ha szűk baráti körben bulizunk, akkor a kérdés viszonylag egyszerűen megoldható. Elindítjuk a laptopunkon vagy az okostelefonunkon az éppen aktuálisan kedvenc lejátszás-listánkat, aztán indulhat a buli, legfeljebb néha kell elhessegetnünk valamelyik önjelölt DJ ismerősünket, hogy ne nyomkodja már el a kedvenc számainkat.bondax-house-party-tour-with-red-bull-studios.jpg

Ha egy kicsit nagyobb létszámmal vágunk bele az estébe, már érdemes komolyabban megtervezni, mi szóljon. A helytelenül megválasztott zene nagyon komoly partikillerré válhat. Ha élőzenében gondolkodunk, érdemes körbenézni a ezen az oldalon, ahol kismillió zenekar portfóliójában turkálhatunk. Noha a legtöbb zenekar oldalán találhatunk a fellépéseikről készült videókat, ha biztosra akarunk menni, mindenképpen érdemes a kiszemelt brigád valamelyik koncertjére ellátogatni, és a saját szemünkkel meggyőződni arról, valóban olyan atmoszférát teremtenek-e, mint amire mi vágyunk. Egy meghitt pezsgőzéshez vagy koktélpartihoz nyilván szerencsésebb egy zongora-énekesnő párosítás, mint egy energikus fúvós-zenekar, és egy retróbulin is kellemetlen meglepetés lehet, ha kiderül, hogy a meghívott előadó repertoárja nem terjed túl a „Kék a szemén”.wedding1_1.jpgMindazonáltal Magyarországon rengeteg a tehetséges és képzett muzsikus, és a legtöbb party-banda olyan zenészekből áll, akik főállásként is muzsikálással foglalkoznak, így szinte bármilyen stílusban képesek játszani. Voltunk már olyan partin, ahol a meghívott zenekar a szervező kedvéért egy egész, másfél-órás blokkal bővítette a repertoárját, megtanulva addig általuk nem játszott számokat – ez sem lehetetlen kérés tehát. Ha ismertebb előadókkal szeretnénk meglepni a vendégsereget, hasznos tipp a Gold Record, akik szinte bármilyen ismert hazai formációt elő tudnak keríteni, és sokéves tapasztalattal a hátuk mögött tudnak fellépést szervezni. Itt is ügyeljünk azonban a vendégsereg összetételére: azért, mert mi magunk nagy rajongói vagyunk egy progresszív underground formációnak, nem biztos, hogy nem kergetjük ki a produkciójukkal a világból a meghívottakat. Kevés dolog akkora vízválasztó emberek között, mint a zenei ízlés! 

A hangosítást szintén rengeteg cégtől lehet bérelni, de a tapasztalat az, hogy érdemes a fellépővel együtt kérni a technikát is, így jóval költséghatékonyabban oldható meg a buli. Ha nem élőzenében, hanem DJ-ben gondolkodunk, fontos előtte egyeztetni, hogy milyen stílust képvisel az adott lemezlovas, mennyire hajlandó eltérni az általa kedvelt zenei irányzatoktól. Hallottunk már olyan partiról, ahol egy hajós rendezvényen a vendégek kilencven százalékát a gutaütés kerülgette a DJ által erőltetett deep-house-tól, alternatíva pedig nem volt a Velencei-tó közepén… Ha nem szeretnénk egy DJ ízlésétől függni, számos izgalmas alternatíva is szóba jöhet. Kezdetnek ott van a Dragontape, ami egy olyan érdekes alkalmazás, amivel akár órákon át tartó mixeket készíthetünk a kedvenc Youtube klipjeinkből, amelyekhez a vendégeink is hozzáadhatják saját kedvenceiket. További vizuális elemként ezeket ki is vetíthetjük, így idézve meg a 80-as évek videodiszkó hangulatát…

Érdekes alternatívát képviselnek a social media jukebox applikációk is. Számos változatuk létezik, mi most a Songwaiter-t ajánljuk. Ezeknek az alkalmazásoknak a lényege, hogy egy adott listából kiválasztva a vendégek az okostelefonjuk segítségével szavazhatják meg egy bulin, hogy mi legyen a következő szám. Így demokratikus a zeneválasztás, senki sem szenved valaki önkényes ízlésétől. A Songwaiter előnye, hogy csupán egy Spotify regisztráció kell hozzá, és máris dalok százezreiből válogathatnak és szavazhatnak a vendégek.

Ha pedig valaki jobban bízik a saját hangjában, mint valamely ismert előadóéban, szinte mindig siker koronázza a karaoke-bulikat, ami gyerekpartik ideális témája is lehet.karaoke.jpgOtthoni felszereléssel is megoldható, de profikat is bérelhetünk, ahol néhány garantáltan jó hangú énekes is érkezik a technikával, feljavítva az időnként esetleg hamiskás dallamokat. Sőt, ha inkább dalolva kelnénk útra, akár karaoke buszt is bérelhetünk.

komment
Címkék: zene házibuli
süti beállítások módosítása