BuliTipp

Ötledláda összejövetelekhez

Tánctanulás

2015. június 25. 07:47 - BuliTipp

A Balatonfüreden megrendezésre kerülő Látványtánc Európa Bajnokság első napján úgy a stílusos, ha mi is a táncokkal, illetve a különböző eseményekre történő tánctanulással foglalkozunk.

Első körben szögezzük le, nem születhet mindenki Sofia Boutellának, vagy Sergei Poluninnak, de egy jó tánctanár mindenkinek személyre szabott koreográfiát készít, így biztos, hogy sikerülni fog a elsajátítása, és még a könnyebben megtanulható produkciók is lehetnek nagyon látványosak. Sőt, ha táncról van szó, az életkor sem lehet kifogás, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint Jackie és Charlie könnyed előadása:

Esküvőballroom-dancers-couple.jpgAz esküvői tánc kiválasztása kizárólag ízlés kérdése. Persze ha ragaszkodunk a hagyományokhoz a nyitótánchoz (pl. Angol keringő, Bécsi keringő, Slowfox, Rumba) lassabb, romantikusabb zenéket, míg meglepetéstánchoz (pl. Rocky, Jive, Cha-cha-cha, Salsa, Samba, Disco) dinamikusabb zenét válasszunk. Javasolt időben elkezdeni az esküvői táncra való felkészülést, általában a pároknak 2-5 alkalomra van szükségük, de az időtartamot a bemutatni kívánt koreográfia hossza, a választott tánc nehézségi foka, a táncos előképzettség és az otthoni gyakorlásra fordított idő mennyisége határozza meg.

Esküvőkön különböző tánctípusok jelenhetnek meg, ehhez nyújtanánk egy kis segítséget, melyiket mikor és milyen formában szokás előadni:

  • Nyitótánc: A hagyomány szerint az esküvőn az első táncot mindig a fiatal pár táncolja, ezzel nyitva meg a táncteret a násznép számára. Ez a tánc általában egy bécsi keringő, angol keringő vagy rumba szokott lenni.
  • Menyasszonytánc és Menyecsketánc: A menyasszonytánc éjfél előtt pár perccel kezdődik. Ekkor az ara (még a menyasszonyi ruhában) a vőlegénnyel valamint az örömapával táncol. A legtöbb helyen ekkor "rabolják" el a vőlegény barátai a menyasszonyt és csak akkor hozzák vissza, ha a vőlegény feladatokat teljesít. Ezt követően éjfél után a menyasszonyból menyecske lesz, aki már a menyecske ruhában tér vissza a násznép közé.  Ezután kezdődik a menyecsketánc, amikor a friss menyecskét mindenki megtáncoltatja. Újkeletű szokás, hogy nem pénzért táncol a menyasszony, hanem sorsjegyért vagy már feladott lottószelvényért.
  • Meglepetéstánc: Manapság nagyon divatos, hogy a menyecsketáncot követően a fiatal pár meglepi a vendégeit egy tánccal. Látványos és vicces elemek, hangulatos zenék jellemzik leginkább, amit a vendégek végig tapssal szoktak kísérni. A leggyakrabban táncolt esküvői meglepetéstáncok a következők: Cha-cha-cha, Jive, Rocky, Samba, Mix, Disco, Salsa, Mambo. Ötleteket innen lehet meríteni.
  • Gyertyafény keringő: A hagyomány szerint a pár a  vendégek által alkotott kör közepén egy tánccal mond köszönetet a szülőknek. Az ekkor bemutatott tánc lehet angol keringő vagy bécsi keringő. Egyes szokások szerint a táncot az apa kezdi a menyasszonnyal és a zene közepénél a vőlegény lekéri a menyasszonyt. Van, hogy a körben álló vendégek gyertyát tartanak a kezükben és addig megy a tánc, amíg a fiatal pár minden egyes vendég gyertyáját el nem fújja.

Szalagavatógroupdance.jpgSzalagavató esetében a táncoktatás időtartamát szintén több dolog befolyásolja: a koreográfia hossza, a választott tánc nehézségi foka, de legfőképpen az osztály hozzáállása. Ha minden ideálisan alakul, akkor 4-5 alkalom alatt tudják az osztályok megtanulni a szalagavatós tánckoreográfiát. Természetesen senkinek sem kötelező részt vennie a szalagavató táncban, de miután a szalagavató az osztályról szól, ezért jobb ha mindenki részt vesz benne. Miután a legritkább esetben egyenlő a nemek eloszlása, így általában az osztálytáncokat nem párban táncolják. Ha mégis megfelelőek az arányok, a párokat érdemes magasság szerint összeállítani. Ezek a koreográfiák elsősorban a divatosabb táncokat foglalhatják magukba (pl: hip-hop, street dance, breakes elemek).

Táncbemutató és oktatás rendezvényendancesteps.jpgHa a rendezvényünket feldobnánk egy táncbemutatóval, a két legfontosabb dolog, amit biztosítanunk kell, az a tánctér és a zene. Az ideális tánctér mérete minimum 20 m2, főleg standard táncoknál előnyös a nagyobb tánctér, latin táncokkal könnyebben alkalmazkodnak a fellépők a kisebb helyhez. A leggyakrabban a versenytáncok képezik a műsorszámokat. A standard táncokat (angol keringő, tangó, bécsi keringő, slowfox, quickstep) az elegánsabb bálokra, gálaestekre vagy fogadásokra ajánljuk, míg a latin amerikai táncokat (cha-cha-cha, samba, rumba, paso doble, jive) a kötetlenebb hangulatú rendezvényekre szokás választani. A produkció időtartama alkalmazkodik a megrendelő egyedi igényeihez, de maximálisan 30 perces blokkot javaslunk, ez az időtartam még könnyen befogadható a vendégeknek. A tánctanítás leggyakrabban a táncprodukciók végén, az utolsó tánc után történik. A táncosok ekkor a tánctérre invitálják a vendégeket és megtanítják egy előre kiválasztott tánc alaplépéseit.

Ha pedig semmiképpen nem igényeljük a profi tanárok jelenlétét, hívjuk segítségül Michael Jackson Thrillerjét és az alábbi lépéskombinációkat:thriller.jpg

komment
Címkék: sport tánc
süti beállítások módosítása