BuliTipp

Ötledláda összejövetelekhez

Tele a poFÁNK

2016. január 22. 08:00 - BuliTipp

Ágnes napra márpedig fánkot kell fogyasztani, tartja a közismert népi mondás, mely előírás ugyan csak egy egészen szűk és törpe minoritás körében ismert, de ettől még teljesen igaz, és legfőképp, betartható. Ne várjunk a farsangi szezonra egy finom, ropogós, könnyű és lágyan omlós fánk bekebelezésével, tegyük magunkévá már most, január végén ezt a gasztrocsodát, ezt a fényesen csillogó ékkövét nagymamáink konyhájának.

A fánk azon ételek közé tartozik, amik frissen igazán jók, még melegen, a sistergő olajból épp kikapva és lecsöpögtetve, esetleg némi porcukorral finoman meghintve, így ideális alapját képezik egy jó kis otthoni főzőcskézős házibulinak. Ráadásul a legtöbb fánk tésztájába ajánlatos egy csepp pálinkát vagy rumot tenni, hogy a tészta a sütéskor ne szívja meg magát olajjal, ha pedig már úgyis a kezünk ügyében van az üveg jóféle kisüsti, akár magunkat is megöntözhetjük vele a tészta mellett. Ráadásul, ahogy a régi jó magyar mondás tartja: „Mi nagyon szeretjük a pálinkát. Annyira szeretjük, hogy lekvár helyett is pálinkát főzünk a gyümölcsből. Először kicsit furcsa vele a palacsinta, de meg lehet szokni.” No, ha pedig a palacsintába csúszik a pálinka, miért ne csúszna a fánkhoz, igaz-e? Meg is van hát a jó házibuli alapja, étel, ital, móka s kacagás.

Hogy hogyan lehet ilyen gyönyörű szalagos fánkokat sütni (a „szalagos” elnevezés egyénként a fánk közepén végigfutó világosabb, kevésbé megsült csíkra utal), azt innen könnyen megtudhatjátok.fank01.jpg

De ne álljunk meg a klasszikus hazai fánkoknál, ott van a töltött fánkok egész birodalma, például a német Berliner, amit nem is olajban sütnek ki, mégis ropogós és isteni!

Két éve a Cronut volt a világ legnagyobb őrülete, az ínyencek akár több órát is sorba álltak érte, és nem sajnálták a pénzt erre a finomságra, mára lehullt a lepel az eddig titkos receptről is.cronut.jpgÉs hogy valami igazán, már-már fullasztóan édes, mégis gyönyörűséges amerikai fánkot hagyjunk a végére, nos, akkor ismerkedjetek meg a mogyorókrémes-szederlekváros kocka-alakú fánkkal New York-ból!

Akármelyiket is választjátok, néhány frissensült fánk és némi koccintás garantáltan a legjobb elfoglaltságot jelenti nektek erre a hétvégére!

komment
süti beállítások módosítása