BuliTipp

Ötledláda összejövetelekhez

Hétpróbás gyerekzsúrok

2015. június 28. 09:27 - BuliTipp

Nyáron érdemes a gyerekzsúrokat a szabadban tartani. Saját kert hiányában bármilyen mező, rét (pl. Margitsziget nagyrét), tisztás is megteszi, a gyerekek imádni fogják. És ha már a szabadban vagyunk, érdemes kihasználni az alkalmat arra, hogy a jó levegőn aktivizáljuk is a gyereksereget. Összegyűjtöttünk néhány könnyen, olcsón megvalósítható, több állomásos (hétpróbás) versenyt, vetélkedőt.

Növények és állatok buli

  • 1. FELADAT
    Állatok járása: ahány gyerek van a csapatban, válasszunk ki annyiféle állatot (nyúl, béka, fóka, rák, pók, kutya). Gyorsasági verseny: a csapaton belül mindegyik gyereknek má-más állatjárással kell eljutni a kijelölt pontig, azt megkerülni, és visszajutni a rajthoz. Mindegy, milyen sorrendben következnek a különböző állatjárások, a lényeg, hogy mindegyik meglegyen.
    Eszközigény: -
  • 2. FELADAT
    Lovacskás váltóverseny: a csapattagok kettesével álljanak össze. A pár egyik tagja a másik előtt áll. A hátul lévő fogja az elöl álló dereka köré helyezett ugrókötél két végét. Úgy kell eljutniuk a fordulópontig, hogy a kötélnek végig feszülnie kell, de az elöl lévő nem érhet hozzá. A fordulópontnál cserélnek, így jönnek vissza a célig. A leggyorsabb csapat győz.
    Eszközigény: a csapatok számának megfelelő számú (ugró)kötél.
  • 3. FELADAT
    Lábnyom-felismerés: előzetesen gyűjtsünk össze minél több lábnyom rajzot vagy fotót. Ezeket nyomtassuk ki. A csapat annyi pontot kap, amennyi lábnyomot helyesen felismert. Könnyíthetjük a feladatot azzal, hogy a lábnyomokat csak össze kell párosítani a lehetséges megoldásokkal.
    Eszközigény: előzetesen kinyomtatott lábnyom képek vagy lábnyomok és gazdáik feladatlap (letölthető innen). labnyom_felismeres.jpg
  • 4. FELADAT
    Növényfelismerés: a gyerekek széledjenek szét a réten (belátható távolságig), szedjenek össze 5 tetszőleges növényt, majd azokat azonosítsák be a magunkkal hozott kis növényhatározóból vagy a rendelkezésre álló okostelefonok segítségével.novenyhatarozo.JPGUgyanezt játszhatjuk úgy is, hogy előzetesen megjelöljük a felismerendő növényeket (földbe leszúrt karóra számozott lufit erősítünk) Ez különösen akkor hasznos, ha kertben vagyunk, így megelőzhetjük, hogy a nagymama aranyat érő és csak tízévente virágzó különlegessége a gyerekzsúr áldozata legyen. Eszközigény: a csapatok számának megfelelő könyv vagy okostelefon, jelölő karók és lufik.
  • 5. FELADAT
    Bogár barát: minden csapat kap egy egyszerűsített bogár rajzot. A bogár egyszerű rajzán kell, hogy legyen: test-1, fej-2, lábak-3, szemek-4, csápok-5, farok-6. A testrészek utáni számok a dobókocka számait jelölik! A játék célja, hogy a csapatok kockadobások révén kiszínezzék a saját bogarukat, akinek először sikerül az nyer! Játék menete: egy körben minden csapat egyszer dob (minden körben a csapat más-más tagja), mindenkinek a test megdobásával, vagyis 1-gyel kell kezdeni, akkor színezheti ki meg a testet, ha ez sikerül. Ezután dobhat a többi részre, amit a testre lehet illeszteni. Ahhoz, hogy a fejet a testhez kapcsoljuk 2-est kell dobni, ezután lehet csak a csápokat (5-ös dobás esetén) és a szemeket (4-es dobás esetén) kiszínezni, ezekhez persze mind külön dobás szükséges, külön körben. 3-as dobás esetén a játékos 3 lábat színezhet a bogár egyik oldalához, a másik oldal lábaihoz egy új 3-as dobás kell. Az a csapat nyer, amelyik előbb tudja kiszínezni a teljes bogarat.
    Eszközigény: a csapatok számának megfelelő számú bogár rajz, színes ceruzák, dobókockák.bogar.gif
  • 6. FELADAT
    Képrejtvény: annyi pontot kap a csapat, amennyi képrejtvényt megoldott.
    Eszközigény: képrejtvények kinyomtatva annyi példányban, ahány csapat van, tollak/ceruzák.keprejtveny3.jpg

(gulipán, vízityúk)

  • 7. FELADAT
    Kvíz: állíts össze izgalmas állatos-nővényes kérdéseket, olvasd fel a kérdést hangosan. Amelyik csapat hamarabb adja meg a jó választ, azé a pont. Itt számos kérdés sort találsz.

Zöld gyerekzsúr

Ha már a természetben tartod a bulit, érdemes olyan játékokat csinálni, amelyek a természet védelmére, a zöld gondolkodásra tanítják a gyerekeket játékos formában. Íme egy példa zöld feladatsorra:

  • 1. FELADAT
    Szelektáld! - készíts ki csapatonként három különböző színű dobozt vagy szemetes zsákot. Ezektől távol tegyél ki mindegyik csapatnak egy-egy kupac vegyes hulladékot (üres PET palackok, tejes dobozok, konzervdobozok, használt elemek, stb.). A csapatok tagjai felváltva felvesznek egy-egy darab hulladékot a saját kupacukból, azzal elfutnak a zsákokig és a megfelelő zsákba szelektíven kell bedobniuk, majd visszafutni a rajthoz. Amelyik csapat hamarabb végez, az nyer. A szelektív gyűjtőket is ellenőrizd: amelyik csapaté hibátlan (minden szemét a megfelelő zsákban van), az plusz pontot kap.
  • 2. FELADAT
    Hasznosítsd! - Mutass fel különböző dolgokat a csapatoknak (pl. üres PET palack, üres konzervdoboz, stb),  a gyerekek pedig írjanak össze minél több dolgot, amit az adott hulladékból készíteni lehet.
  • 3. FELADAT
    Taposd laposra! – a kikészített PET palackokat tapossák a csapatok laposra, majd az így keletkezett galacsint dobják bele a távolab elhelyezett gyűjtőbe. A gyorsabb csapat nyer.
  • 4. FELADAT
    Vigyázz a vízre! – Minden csapat kap egy-egy vízzel teli tálat (a tál legyen teletöltve). Minden csapattagnak el kell futnia a kijelölt pontig, majd azt megkerülve visszafutni a rajthoz úgy, hogy minél kevesebb vizet veszítsen út közben a pohárból. A cél: minél hamarabb beérjen a célba az utolsó csapattag is, úgy, hogy a víz szintje nem mehet a tálban a megjelölt szint alá.
  • 5. FELADAT
    Foglald versbe! – Tégy egy kalapba/dobozba szókártyákat (a szavak mindegyike kapcsolódjon a környezethez, környezetvédelemhez – szelektív, takarékos, biodízel, hasznosít, élővíz, állatvilág, növényvilág, napenergia, szélerőmű, stb). Minden csapat húzzon 5-5 szót, majd írjanak egy verset úgy, hogy mindegyik kihúzott szót felhasználják.
  • 6. FELADAT
    Fogd ki! - Minden csapat kap egy-egy nagyobb papírdobozt, amit bélelj ki kék csomagolópapírral, mintha víz lenne. Szórj bele különböző hulladékokat (minden csapat dobozába ugyanannyit), rajtuk kis kampóval. Készíts horgászbotokat: faágra erősített madzag végére köss szintén kis kampót. Az a csapat nyer, amelyik kizárólag a horgászbot segítségével hamarabb meg tudja tisztítani a vizet a hulladéktól. Nehezítésnek tehetsz a hulladékok közé papírhalakat is, amelyeket viszont nem szabad kifogni.
  • 7. FELADAT
    Tudod-e? – kvízjáték környezetvédelem témában. Innen jó néhányat letölthetsz.

Ha pedig hagyományos sorversenyt szeretnél rendezni, itt jó néhány próbatétel részletes leírását megtalálod.

Még egy fontos jótanács: bármilyen gondosan készítetted is elő a hétpróbát, bármennyit dolgoztál is vele, folyamatosan figyeld a gyerekek reakcióit a feladatok közben, és ha úgy érzed, elfáradtak, ne tétovázz rövidíteni, egyszerűsíteni a feladatokon, vagy akár ki is hagyhatsz egyet-egyet. A lényeg, hogy a gyerekek jólérezzék magukat, és felhőtlenül élvezzék a játékot.
A jó rendezvényszervező egyik fontos ismérve, hogy menet közben is képes alkalmazkodni, változtatni a vendégek, résztvevők igényeinek megfelelően. 

komment
süti beállítások módosítása