BuliTipp

Ötledláda összejövetelekhez

Egészséges partyötletek

2016. július 13. 16:37 - BuliTipp

Sokszor nem (csak) saját magunk miatt kell egészséges, esetleg különböző ételallergiákra is tekintettel lévő party ételeket készítenünk egy-egy házibuli kapcsán. Napjainkban elég nagy az esély arra, hogy minimum egy vegetáriánus, vagy néhány liszt-, tej- vagy egyéb érzékenységben szenvedő vendégre is gondolnunk kell, nem beszélve arról, hogy sokan élelmiszer érzékenység nélkül is figyelmességnek veszik, ha készülünk egészségesebb, alakbarát party ételekkel, italokkal is.

Ezekből gyűjtöttünk most olyanokat, amelyek nem csak egészségesek, de látványosak és nagyon könnyen elkészíthetőek.

Az egyik legnépszerűbb party snack a chips. Ha a krumpli helyett más, egészséges megoldást szeretnénk, rengeteg lehetőség közül választhatunk a cukkinitől az édesburgonyáig, a céklától az ananászig.chips.jpg

chip2.jpgTapasztalatunk szerint a mártogatósok azok a party ételek, amiket egyszerűen nem lehet abbahagyni. Még akkor sem, ha zöldségből készülnek. Csak egy  (vagy több) nagyon jól ízesített szósz kell hozzá (nem túlbonyolítva, egy kis görögjoghurt zöldfűszerekkel). A lehetőségek száma végtelen.

Az ún. „rágcsák”  is elkészíthetőek egészséges változatban. Legyen az mézes-mustáros sült csicseriborsó vagy édesburgonyából, esetleg parmezános sárgarépából készített „pommes frites”.

A pálcikára szúrt partyfalatok és minitekercsek mindig népszerű bulikaják. Egészséges változatból is szinte bármennyi variáció készíthető (bacon-ös kelbimbó, zöldségbatonos cukkinitekercs, sajtkrémes uborka-retek falatka, kapros-lazacos uborkafalatka, hummusos-pulykasonkás uborkatekercs, tonhalkrémmel töltött uborkafalatok, töltött cukkini tortilla).

Ha egészséges édességre gondolunk, különösen egy nyári buliban, kihagyhatatlanok a gyümölcsök. E sorok írójának nagy kedvencei következnek…

Fetás, szedres dinnyefalatok:gyumolcs1.jpgGyümölcssalsa fahéjas, ropogós tortillával (ehhez aprítsunk fel különböző textúrájú  gyümölcsöket, pl. epret, cseresznyét, almát, kiwit, keverjük össze, majd sütőpapíros  tepsiben süssük meg a háromszögekre felvágott, cukros fajhéjjal megszórt tortillát).gyumolcs2.jpgMogyoróvajas „almakeksz” magokkal, csokicseppekkel megszórva gyumolcs3.jpgGyümölcsnyársak a szivárvány minden színébengyumolcs4.jpgGyümölcstorta, ami tényleg csak gyümölcsből van.torta.jpgGyerekzsúrok esetében sokszor kreatív tálalással olyan ételek (nyers zöldségek) fogyasztására is rá tudjuk venni a gyerekeket, amiket egyébként nem ennének meg.gyerekeknek1.jpggyerekeknek2.jpgHa a buliszervezés során gondolunk az egészséges táplálkozás híveire, akkor az italokról se feledkezzünk meg.

A házi limonádék egészséges alternatívái a manapság oly népszerű wellness vagy spa vizek (különböző gyümölcsökkel, esetleg zöldséggel és zöldfűszerekkel ízesített vizek). Ezek esetében is csak a fantáziánk szab határt, elkészíthetjük akár a saját nevünkkel fémjelzett változatot is.

Bármilyen egészséges étellel, itallal készültök, biztosan lesz olyan a társaságban, aki hálás lesz a figyelmességért.

Egészségetekre!

komment
süti beállítások módosítása