BuliTipp

Ötledláda összejövetelekhez

Július 31 - A Balatoni hal napja

2015. augusztus 03. 10:42 - BuliTipp

Bár a Balatonról szinte mindenkinek a hekkezés ugrik be, szomorú lenne, ha megfeledkeznénk a valódi balatoni őshonos halakról, hiszen egyik ízletesebb, mint a másik. Bár a balatoni halászatot betiltották, így a part környéki vendéglőkben nem igazán juthatunk ezekhez az ínyencségekhez, azért ha rendelkezünk horgász ismerősökkel, viszonylag könnyen hozzájuthatunk hazánk legnagyobb tavának lakóihoz. És bár a magyar halfogyasztási szokásokra jellemző, hogy az szinte csak a karácsonyi időszakra korlátozódik, egy jó kis nyáresti halas vacsorát és bulit kihagyni igazán vétek.

Nem kell feltétlenül a tó partján lennünk ahhoz, hogy megidézzük a Balaton hangulatát, ha barátainknak a nyaranta unásig ismételt kolbász-grillezésen túl valami alternatív meglepetéssel rukkolnánk elő. A horgászat hangulatát már a legkisebbeknek is elhozhatjuk egy vízzel teletöltött lavórral vagy vödörrel, és néhány műanyag mágneses halacskával és néhány játék-horgászbottal. Szinte fillérekért beszerezhetőek ezek a kellékek az interneten.toy-fishing-pole-feature.jpg

Ha nosztalgiázni támadna kedvünk, a háttérben lejátszhatjuk az egyébként mai szemmel igen mulatságos képsorokat a tó múltjából a Balaton Retro című film levetítésével. A telefonunkról vagy egy laptopról is bátran játszhatunk a Balatonról szóló slágereket, van belőlük bőven.

Ami a lakmározást illeti, első körben talán mindenkinek a paprikás lisztbe forgatott, olajban sütött balatoni keszeg vagy kárász ugrik be, mint alapvető balatoni fogás. Ami sokakat elriaszthat ettől a finomságtól, az a rengeteg szálkával való bajlódás. Pedig a megoldás pofonegyszerű: úgy kell a halakon az irdalást elvégezni, hogy a végeredményben már ne is érzékeljük a szálkákat. Ennek a művészetét nem olyan ördöngösség elsajátítani. Kevesek által ismert, hasznos tipp, hogy a lisztet és a paprikát célszerű egy nejlonzacskóban összekeverni, majd abba dobálni és jól összerázni a megtisztított, beirdalt, besózott halakat – így gyakorlatilag pillanatok alatt végzünk a művelettel, és egységes paprikásliszt-borítást kapnak a jószágok. A másik kevésbé ismert tény, hogy a keszeget rettentően forró olajban vagy zsírban kell gyorsan kisütni, és remek módszer erre, ha tárcsában süti az ember – az íze is egészen más lesz.tarcsa.JPGHa azonban mégis idegenkednénk a szálkától, akkor a megoldás a balatoni halak királya, a fogassüllő. Kápráztassuk el vendégeinket szaktudásunkkal: a másfél kiló alatti példányokat a balatoni emberek süllőnek, az e fölöttieket fogasnak nevezik. Káprázatosan hófehér, szálkamentes, mennyei ízű és teljesen zsírtalan ennek a ragadozóhalnak a húsa. Bár kismillióféleképpen elkészíthető, egy halas partyn a legegyszerűbben fogyasztható formája talán – és most kapaszkodjunk meg – a fish and chips. Bizony, nem a balatoni kultúra ellen való vétek, ha ezt a remek halat kis adagokban, némi tartár-mártogatóssal kínáljuk, a siker garantált lesz.fish_and_chips.jpgBár balatoni hal a nyurga- és a tükörponty is, a klasszikus pontyhalászléről és pontypatkóról most nem ejtenénk szót, hiszen az minden család recepttárában megtalálható. Egy halas partyn kellemes meglepetés és alternatíva lehet a vendégeknek, ha grillen készült könnyű hal-kebabokat kínálunk különféle mártásokkal, és egy kis salátával. A haldarabokat feltűzhetjük pálcikákra is, de izgalmasabb lesz az ízhatás, ha valamilyen fás szárú fűszernövényre, például rozmaring-szálra fűzzük fel a kockára vágott halhúst. A legalkalmasabb erre a szerepkörre a balatoni harcsa tömör, ízes, igazán kiváló húsa.halkebab.jpgA balatoni halas ételeket természetesen illik valamilyen kiváló balatoni borral leöblíteni. Régi keletű közhely, hogy a halat csak fehérborral illik kísérni, holott ez rémes  leegyszerűsítése a kérdésnek. Érdemes kicsit tájékozódni, melyik halas ételhez melyik típusú balatoni gazda bora illik a leginkább. Ha pedig vendégeink tartózkodnak az alkoholtól, vagy gyerekekkel érkeznek, igazi balatoni meglepetés lehet nekik a tihanyi tájat idéző mentás levendulaszörp.

komment
süti beállítások módosítása