BuliTipp

Ötledláda összejövetelekhez

Zongora, mint bulikellék

2015. szeptember 08. 12:35 - BuliTipp

Sok lakásban porosodik feleslegesen, a helyet foglalva; megint máshol monstre dekorelem; és pár háztartásban nem csak a nappali éke, de effektív zenélnek is a jókora, fekete zongorán. Míg a háború előtt szinte minden polgári családban elvárás volt, hogy a gyerekek képesek legyenek valamilyen hangszeren játszani, és a család szombat esténként egy kis kamaramuzsikára ült össze, addigra az utóbbi negyven évben a zenei képzettség kiveszett az elvárt kurrikulumból. Mégis sok otthonban ott áll a megörökölt darab: érdemes elgondolkodni rajta, hogy egyszer egy parti központi elemévé is válhat ez a remek hangszer.original.jpgE sorok íróját különleges kapcsolat fűzi a zongorákhoz: egész gyermek- és ifjúkorát betöltötte a lakótelepi lakásban szobája fölött gyakorló Kerekes lányok játéka, akik 15 hosszú, kemény év alatt sem sajátították el a Török indulót, pedig kíméletlenül kitartóan és szívósan gyakorolták a darabot. Így ha lövésünk sincs a zongorázáshoz, ajánlható, hogy a szép, nagy politúrozott bútordarabot fedjük le inkább egy tetszetős terítővel, a tetejére pakoljunk egy laptopot, amiről mindenféle zongora-tematikájú dalokat játszhatunk, mint a Kislány a zongoránál, vagy a Piano Man. Ha lehet, azért Richard Claydermantól tartózkodjunk, hacsak nem akarjuk tomboló ámokfutókká tenni a vendégsereget.

Talán nem ördögtől való gondolat az sem, ha a parti vendégeként hívunk valakit, aki képes értő módon megszólaltatni a hangszert. Persze ehhez előtte be kell hangoltatni a zongorát, különben lehet bárki a zongora virtuóza, abból nagy muzsikálás nem lesz. Egy behangolatlan zongorán még maga Havasi Balázs sem lenne képes játszani, pedig neki jó sokat kéne fizetni a fellépéséért, igaz, már maga a vendégseregben való feltűnése is komoly hozzáadott értéket jelenthet.

Jópofa ötlet lehet, ha lekérdezzük a meghívandó művész repertoárját, és aztán a partira meghívott vendégeinket az esemény előtt megkérjük, hogy szavazzák meg egy listáról, mely dalok a kedvenceik, melyeket szeretnék, ha mindenképpen megszólalna. Erre bármilyen ingyenes internetes szavazófelület szóba jöhet, nekünk a kedvenceink a SurveyMonkey és a  Pollsnack, amikkel gyorsan készíthetünk bármilyen online szavazást, és aztán azt könnyedén egy weboldalba vagy blogba ágyazhatjuk.

Persze célszerű a dekorációt, és az étel-ital kínálatot is a zongora-témára igazítani. Mivel e sorokat ezúttal egy férfi írja, saját, nem létező kézügyességéből kiindulva ad tippeket.  A sütés-főzésben nem túl jártas házigazdáknak remek tipp a szendvicsekből összerakott piano:pianoszendo.jpgvagy desszertként a Kit-Kat-ből készített billentyűsor, amik látványosak, és elkészítésükhöz igazán nem kell túl nagy gyakorlat. Mondjuk nem is túl szépek, de egy férfitól ne várjunk túl sokat.kitkat.jpgA terítéknél kedves kiegészítő lehet a kottás szalvéta, amit innen könnyen be lehet szerezni.kottasszalveta.jpgA dekoráció másik eleme lehet a házi készítésű girlandok fellógatása, melyek elkészítése szintén nem igényel túlzott képzelőerőt, és rettentő kézügyességet sem. Ez azért fontos szempont, mert e sorok írója, nem csak férfi, de balkezes is.pianogirland.jpgSumma summárum, zongorás bulit tényleg nem túl nehéz összehozni, még nagyon zongora sem kell hozzá. Ne is tétovázzanak, rántsanak egyet össze már most, a hétvégén!

komment
süti beállítások módosítása