BuliTipp

Ötledláda összejövetelekhez

Terülj, terülj, asztalkám!

2015. december 07. 15:29 - BuliTipp

Karácsonykor gyakran gyűlik össze sok ember egy-egy háztartásban, hogy közösen fogyasszák el az ünnepi fogásokat, így ebben az időszakban felmerülhet, hogy az étkező asztalt is fel kell készíteni a vendégfogadásra. Lássuk most a terítés folyamatának „szabályait” és lehetőségeit.

A folyamatot kezdjétek az asztal(ok) beállításával, amennyiben van annyi tér, hogy az eredeti állapotuktól eltérően helyezkedjenek el. A terítésnél a következő dolgotok az asztalterítő felhelyezése. Éttermi körülmények közzött ez úgy történik, hogy a terítő széle az asztal négy oldalán egyformán lógjon le (30-35 cm-re), és a szegés befelé nézzen. Otthon inkább arra figyeljetek, hogy azon az oldalon legyen a lelógás egyforma, amelyik a vendégnek szembetűnőbb.001.jpgA következő feladat a tányérok, poharak, evőeszközök felhelyezése. Egyszerű étkezésnél a teríték egy alaptányérból és jobbra-balra-felül elhelyezett evőeszközök sokaságából áll. A kényelmes étkezés miatt figyeljetek oda, hogy a tányér ne legyen túlságosan se beljebb, se kijjebb az asztal szélénél, úgy kell az asztalra helyezni, hogy minden vendégnek elegendő helye legyen (ha megoldható legalább 50-60 cm legyen közöttük). A tányér jobb oldalán van a nagykés, élével a tányér felé, mellette a leveseskanál, lapjával lefelé. Amennyiben olyan előételt szolgáltok fel, amelyet a leves előtt, kanállal kell fogyasztani, a nagy kanál mellé kerülhet még egy kisebb is. Bal oldalon közvetlenül a tányér mellett van a nagyvilla, ugyancsak lapjával lefelé. A tányér fölött helyezzétek el a kis evőeszközöket, süteményhez, gyümölcshöz, amennyiben azokra szükség van: kés jobbról balra, éllel a tányér felé, villa balról jobbra, ágával felfelé, kiskanál jobbról balra, öblös részével fölfelé. Ha azonban csak villát adunk a desszerthez, annak a nyele is jobbra néz. Tehát mindig úgy helyezzétek el őket, ahogy kézbe fogják venni a vendégek.

Díszesebb étkezések alkalmával jóval több evőeszköz van az asztalon, ilyenkor egyetlen szabályt kell betartani: mindig kintről befelé haladjatok, ha pedig elfogyott, akkor fentről lefelé.002.jpgA poharak elhelyezési módját két szempont határozza meg: elsődleges, hogy a vendég minden akadályoztatás nélkül kényelmesen tudja fogni a poharát és nagyon fontos, hogy a felszolgáló (az éppen erre a feladatra kiszemelt családtag) könnyen, biztonságosan tudjon a pohárba tölteni. A poharak mindig a fogyasztás sorrendjében kerülnek fel, jobbról balra haladva. Első helyen, a kés hegyénél a vizespohár van. Ezután a vörös és fehérboros poharak következnek, ezek sorrendje attól függ, milyen az ételekhez kínált italsor. Négy darab pohárnál többet azonban soha nem teszünk fel az asztalra (3 boros, 1 vizes).

Egyszerű étkezésnél használjatok papírszalvétát, díszétkezésnél azonban damasztszalvétával kell teríteni. A szalvéta általában a teríték bal oldalán helyezkedik el. Nagyon elterjedt a különböző formákra hajtogatott szalvéták készítése. Ha ilyen hajtogatott szalvétát helyeztek fel, rátehetitek az alaptányérra is.003.jpg004.jpg

A terítés befejezéseként helyezzétek az asztalra a fűszertartókat, virágot, gyertyát vagy egyéb díszítést. Ezek ne legyenek túl magasak, nehogy zavarja a szemben ülőket a beszélgetésben.

Ha esetleg ültetési renddel is készültök, az ültetőkártya legyen jól látható, és kerüljön olyan helyre, amitől egyértelmű, hogy melyik terítékhez tartozik. Nem kell persze a kártyához ragaszkodni, rengeteg módja van a nevek kiírásának: 

komment
Címkék: dekor DIY
süti beállítások módosítása