BuliTipp

Ötledláda összejövetelekhez

Molekuláris a buli

2016. március 07. 16:32 - BuliTipp

Bár otthonunkban talán még kicsit szokatlan, azért az utóbbi évek trendjeit követve igazán bátran bevállalhatunk egy jó kis molekuláris gasztronómiai estet annak érdekében, hogy vendégeink leesett állal csodáljanak bennünket, miközben az egész nem is igényel akkora szaktudást. Egy-két ügyes trükk, egy-két könnyen beszerezhető hozzávaló, és máris Heston Blumenthal mágikus konyhájában érezhetik magukat a szerencsés kiválasztottak, akiket meginvitálunk a különleges fogások kipróbálására.

A molekuláris konyha két legfőbb segédanyaga az agazoon, amivel folyékony dolgokat lehet zselésíteni, kocsonyásítani, és az emulzoon, amivel pedig izgalmas habokat, mártásokat készíthetünk, hiszen zsírokat és vizeket vegyít.

Utóbbi segítségével például ilyen izgalmas sütiket készíthetünk, mint a „molekuláris málnalevegő” fantázianevű csoda.01.jpgAz elkészítése egyáltalán nem bonyolult, a receptet itt találjátok.

Ha szokatlan italokkal akarjátok elvarázsolni a vendégeiteket, a legegyszerűbb módja ennek egy molekuláris italkészlet beszerzése, ami ugyan nem olcsó, de azért nem is teljesen horrorisztikus árú, és hihetetlenül fel tudja dobni az estét azzal, hogy különleges textúrájú és hangulatú italokat készítsünk velük.02.jpgJópofa ötlet még a könnyen beszerezhető szárazjég használata. Segítségével nem csak roppant látványos módon tálalhatunk, dekorálhatunk, varázsolhatjuk a bulit igazán „molekuláris” hangulatúvá:03.jpg04.jpgde egyszerű módon látványos nassolnivalókat is készíthetünk vele.

Izgalmas hatásokat érhetünk el azzal is, ha pusztán a tálalás mikéntjével és hogyanjával érünk el „molekuláris” hatást: tányér helyett használjunk tükröt, az apró tételeket pedig gondosan helyezzük el rajta csipeszek és pipetták segítségével, a krémeket, mártásokat vizuálisan is izgalmasan csöppentve, „elhúzva”.05.jpg06.jpg

komment
süti beállítások módosítása