BuliTipp

Ötledláda összejövetelekhez

Oktoberfest party

2015. október 12. 19:10 - BuliTipp

1810-ben ezen a jeles napon tartották az első Oktoberfest-et Münchenben, így aktuális, hogy körbejárjuk, hogyan lehet az otthonunkban is sörös mulatságot tartanunk.

Az első dolog, ami viszonylag kézenfekvő, hogy az Oktoberfest tematikájú bulinkon folyjék a sör – nem feltétlenül kell azonban ezt úgy megoldanunk, hogy csapra verünk egy jókora hordót. Jobb ötlet inkább kóstolót tartani, és megörvendeztetni a vendégeinket azzal, hogy maguknak csapolhatnak, és több féle ízt is kipróbálhatnak. Ehhez kisebb, 4 literes parti-hordókat is beszerezhetünk, így jóval nagyobb lehet az ízválaszték.03.jpg

Persze ha igazán hűek akarunk lenni az Oktoberfest szelleméhez, akkor a nagy müncheni sörfőzdék, azaz a Spaten-Franziskaner-Bräu, Augustiner, Paulaner, Hacker-Pschorr, Hofbräu és a Löwenbräu kínálatából választunk.

A másik jópofa ötlet, ha arra kérjük a vendégeinket, hogy mindenki hozzon magával néhány üveggel a saját kedvencéből (Ebben a boltban rengeteg fajta közül választhatunk). Kellemes időtöltés, ha a vendégeket arra kérjük, hogy akinek van kedve, zsűrizze a beérkezett kedvenc palackokat, és a buli végére válassza meg az idei party kedvenc sörét. A zsűrizés szempontjai lehetnek a hab vizsgálata, a szín, az illat, és az íz, illetve lecsengés értékelése.01.jpgA sörrel való ismerkedés természetesen a külsővel kezdődik: a két legfontosabb tulajdonság a szín és a hab. A sör színét a maláta adja, azaz a pörkölt árpa. Tudnunk kell, hogy különböző sörök eltérő habszerkezettel rendelkeznek, ezért nem várható el mindig az ujjnyi hab. A sörök illatának leírására még nem terjedt el a megfelelő szótár, de azért a legtöbben biztosan kiérzik a pörkölési jegyeket (kávé, karamell stb.), vagy a gyümölcsöket is. A borokhoz hasonlóan célszerű megpörgetni a pohárban az italt (már ha nem egy teli korsót szorongatunk a kezünkben), mert így felszabadulnak az illatok. Ha az ízeket vizsgáljuk, ideális esetben visszaköszönnek az illatjegyek, de ahogy a boroknál sem minden esetben van így, a söröknél is eltérhet a kettő. Az íz lehet édeskés, vagy kesernyés is, előbbit a maláta, utóbbit a komló okozza. Némely sörben egyértelműen felfedezhetők az élesztős jegyek, de hallottunk már aszalt gyümölcsöket is említeni. Izgalmas az utóízt is megfigyelni, amely plusz réteget adhat az ízélményhez.

A sörök kóstolgatásához természetesen elengedhetetlen a különféle sörkorcsolyák felszolgálása is. A legtradicionálisabb talán a klasszikus bajor perec  - ez egy kicsit eltér a nálunk megszokott sósperectől. Az elkészítése nem túl bonyolult, itt találhatunk hozzá recepteket.02.jpgA dekorációban és a terítékben is remekül lehet megidézni a bajoros hangulatot a tartomány hivatalos színeivel, a kékkel és a fehérrel.04.jpg05.jpgHa a perec mégsem volna elegendő, érdemes kicsit testesebb, az őszhöz és a sörökhöz jól illeszkedő, németes ihletésű fogásokat felszolgálni. Ilyenek lehetnek a bajor csülök, a bajor kolbásztál, vagy a grillezett bajor virsli sörmustárral.06.jpgAz eredeti Oktoberfest szerves része a bajor fúvósmuzsika, aláfestésül akár egy ilyen zenét játszó zenekart is megrendelhetünk a bulira. Amennyiben ez kicsit költséges volna, innen akár több órányi Oktoberfest-zenét is lejátszhatunk.07.jpgJó bulizást kívánunk, és természetesen: Prosit! 

komment
süti beállítások módosítása