Június 23. több más mellett, egyben a bográcsozás világnapja is. Ezt az alkalmat arra használjuk, hogy körbenézzünk, milyen ételeket (esetleg italokat) lehet elkészíteni bográcsban a szokásos ételeken kívül.
Csak ismétlésképpen, mire is gondolunk szokásos bogrács ételek alatt…?
- tartalmas levesek (gulyás, halászlé, lebbencs, raguleves, húslevesek, bableves, palócleves)
- pörköltek, paprikások (húsból, belsőségből, gombából)
- egytálételek (paprikás krumpli, lecsó)
- tésztás ételek (slambuc, pásztor tarhonya)
…és mi az, amit ezeken kívül is el lehet készíteni bográcsban?
Reggeli
- Megfőzheted a virslit, debrecenit, szafaládét, dobhatsz mellé tojást is akár kemény, akár lágy tojásnak.
- Süthetsz tojásrántottát, vagy felturbózva parasztreggelit (hagymás-szalonnás-burgonyás-kolbászos rántotta némi pirospaprikával, borssal megszórva).
- Ha egészséges reggelit szeretnél készíteni, egy tiszta, füstszagtól mentesített bográcsban megfőzheted a zabkását (forralj tejet vagy gyümölcslét, szórj bele zabkását, kevergesd, míg besűrűsödik, majd dobj bele friss gyümölcsöt).
- Ha sokan vagytok, készíthetsz bográcsban egy nagy adag teát.
Tészta ételek
Bográcsban olyan tészta ételt érdemes főzni, amihez a tésztát nem kell leszűrni, vagyis az teljes mértékben felszívja a főzéshez használt vizet. Erre az egyik nagy kedvencünk a hamis zöldborsós rizottó (orzotto). Alapja az orzo tészta, ami rizsszem formájú és nagyságú. (Tescoban általában kapható.)Piríts a bográcsban pancettát vagy bármilyen füstölt szalonna kockákat, dobj rá zöldborsót (akár frisset akár fagyasztottat), majd orzo tésztát, és önts rá a tészta mennyiségéhez képest kétszeres mennyiségű vizet. Főzés közben időnként kevergesd meg, hogy le ne égjen az alja. Ha kész, a rizottóhoz hasonlóan dobhatsz bele reszelt parmezánt és vajat, de ezek nélkül is nagyon finom. Az orzotto készíthető más kiegészítővel is (pl. gombával, cukkínivel, spárgával).Polenta/puliszka
A polenta/puliszka – akár köretként, akár egytálételként készíted – szintén megfőzhető bográcsban is. Olyan verziót érdemes választani, amit főzést követően már nem kell sütni. Pl. ezt vagy ezt.
Sütés bográcsban
Ha szereted a parázson sült szalonna ízét, de nincs türelmed hosszan üldögélni a tűz mellett, megsütheted a szalonnát bográcsban is. Hasonló lesz az íze, többet is készíthetsz egyszerre, a kisült zsírt pedig felhasználhatod más étel alapjának (esetleg kihűtve kenyérre kenhetitek másnap).Bográcsban akár bő zsírban/olajban is süthetsz. Pl. lacipecsenyét, sült krumplit, bevállalósabbak rántott húsokat és zöldségeket (ezeket érdemes panírozva vinni magaddal a helyszínre).
Curry
Martha Stewart, a főzés nagyasszonya szerint egy csirkés-zöldséges curry is összedobható borácsban, de akár ezt a folyami hal curryt is elkészítheted.Desszert
A tejberizs és a tejbegríz az egyik legjobban bográcsra adaptálható desszert, de ha a polentát/puliszkát édesre főzöd, és lekvárt, gyümölcsöt adsz hozzá, akkor az is tökéletes szabadtűzi édesség lehet.Ital
A reggelinél már említett tea mellett, ha télen bográcsoztok (az egyik kedvencünk a hóban bográcsozás!), ne hagyjátok ki a bográcsban főtt forralt bort. Hamar kész van, és zseniális hangulatot áraszt a hidegben gőzölgő fűszeres bor illata.Pakoláshoz segítségként checklist letölthető innen.