BuliTipp

Ötledláda összejövetelekhez

Bográcsozzunk másképp!

2015. június 23. 11:15 - BuliTipp

Június 23. több más mellett, egyben a bográcsozás világnapja is. Ezt az alkalmat arra használjuk, hogy körbenézzünk, milyen ételeket (esetleg italokat) lehet elkészíteni bográcsban a szokásos ételeken kívül.

Csak ismétlésképpen, mire is gondolunk szokásos bogrács ételek alatt…?

  • tartalmas levesek (gulyás, halászlé, lebbencs, raguleves, húslevesek, bableves, palócleves)
  • pörköltek, paprikások (húsból, belsőségből, gombából)
  • egytálételek (paprikás krumpli, lecsó)
  • tésztás ételek (slambuc, pásztor tarhonya)

…és mi az, amit ezeken kívül is el lehet készíteni bográcsban?

Reggeli

  1. Megfőzheted a virslit, debrecenit, szafaládét, dobhatsz mellé tojást is akár kemény, akár lágy tojásnak.
  2. Süthetsz tojásrántottát, vagy felturbózva parasztreggelit (hagymás-szalonnás-burgonyás-kolbászos rántotta némi pirospaprikával, borssal megszórva).
  3. Ha egészséges reggelit szeretnél készíteni, egy tiszta, füstszagtól mentesített bográcsban megfőzheted a zabkását (forralj tejet vagy gyümölcslét, szórj bele zabkását, kevergesd, míg besűrűsödik, majd dobj bele friss gyümölcsöt).
  4. Ha sokan vagytok, készíthetsz bográcsban egy nagy adag teát.parasztreggeli.jpg

Tészta ételek

Bográcsban olyan tészta ételt érdemes főzni, amihez a tésztát nem kell leszűrni, vagyis az teljes mértékben felszívja a főzéshez használt vizet. Erre az egyik nagy kedvencünk a hamis zöldborsós rizottó (orzotto). Alapja az orzo tészta, ami rizsszem formájú és nagyságú. (Tescoban általában kapható.)orzo.jpgPiríts a bográcsban pancettát vagy bármilyen füstölt szalonna kockákat, dobj rá zöldborsót (akár frisset akár fagyasztottat), majd orzo tésztát, és önts rá a tészta mennyiségéhez képest kétszeres mennyiségű vizet. Főzés közben időnként kevergesd meg, hogy le ne égjen az alja. Ha kész, a rizottóhoz hasonlóan dobhatsz bele reszelt parmezánt és vajat, de ezek nélkül is nagyon finom. Az orzotto készíthető más kiegészítővel is (pl. gombával, cukkínivel, spárgával).orzo_peas.jpgPolenta/puliszka

A polenta/puliszka – akár köretként, akár egytálételként készíted – szintén megfőzhető bográcsban is. Olyan verziót érdemes választani, amit főzést követően már nem kell sütni. Pl. ezt vagy ezt.

Sütés bográcsban

Ha szereted a parázson sült szalonna ízét, de nincs türelmed hosszan üldögélni a tűz mellett, megsütheted a szalonnát bográcsban is. Hasonló lesz az íze, többet is készíthetsz egyszerre, a kisült zsírt pedig felhasználhatod más étel alapjának (esetleg kihűtve kenyérre kenhetitek másnap).szalonnabogracsban.jpgBográcsban akár bő zsírban/olajban is süthetsz. Pl. lacipecsenyét, sült krumplit, bevállalósabbak rántott húsokat és zöldségeket (ezeket érdemes panírozva vinni magaddal a helyszínre).

Curry

Martha Stewart, a főzés nagyasszonya szerint egy csirkés-zöldséges curry is összedobható borácsban, de akár ezt a folyami hal curryt is elkészítheted.curry.jpgDesszert

A tejberizs és a tejbegríz az egyik legjobban bográcsra adaptálható desszert, de ha a polentát/puliszkát édesre főzöd, és lekvárt, gyümölcsöt adsz hozzá, akkor az is tökéletes szabadtűzi édesség lehet.tejberizs.jpgItal

A reggelinél már említett tea mellett, ha télen bográcsoztok (az egyik kedvencünk a hóban bográcsozás!), ne hagyjátok ki a bográcsban főtt forralt bort. Hamar kész van, és zseniális hangulatot áraszt a hidegben gőzölgő fűszeres bor illata.forraltbor.JPGPakoláshoz segítségként checklist letölthető innen.

komment
süti beállítások módosítása