BuliTipp

Ötledláda összejövetelekhez

Buli után a mosogatás

2015. augusztus 06. 06:43 - BuliTipp

Házibulit szervezni jó. Érdekes, izgalmas, jó érzés készülődni, várni a vendégeket, és látni, ahogy értékelik a buliszervezésbe fektetett energiáinkat.

De ahogy mondani szoktuk, a rendezvény nem kapunyitástól ajtózárásig tart, vagyis szervezési szempontból nem ér véget akkor, amikor az utolsó vendég is hazament. Ekkor jön a neheze. Fáradtan (esetleg még ittasan is) erőt venni magunkon, és elmosogatni, kitakarítani a vendégség után.

Hogy eme utómunkálatok rémképe ne szegje kedvünket, segítünk néhány ötlettel, hogyan minimalizálhatjuk a mosogatnivaló edények, eszközök számát.

Műanyag eszközök

Első hallásra nem tűnik túl környezetbarát megoldásnak, de akár még az is lehet, ugyanis nem használunk el egy rakás vizet a mosogatáshoz, nem engedünk mosogatószert a csatornarendszerbe. Fontos ugyanakkor, hogy egy gyors öblítést követően szelektív hulladékgyűjtőbe dobjuk, így biztosítva az újrahasznosítás lehetőségét.

Műanyag tányérokat akkor érdemes használni, ha levest, szaftos, mártásos ételeket kínálunk. Különösen a levesek tekintetében érdemes odafigyelni a minőségre, mert a forró bográcsgulyás a gyengébb minőségű műanyag tányérokat deformálhatja, illetve lehetetlenné teszi a tányér  megfogását égési sérülés nélkül. Márpedig egy jó bográcsleves csak tűzforrón jó.

A szuper- és hipermarketekben, különböző webáruházakban többféle minőségű műanyag eszköz kapható.muanyag_party_szett.jpgAz eldobható műanyag evőeszközöket csak abban az esetben javasoljuk, ha nem kell komolyabb aprítási feladatba fogni, ezek ugyanis rendszerint az első sülthúsba-szúrástól és vágástól kettétörnek a kezünkben. Ha ilyen ételeket kínálunk (pl. egy barbecue bulin), vagy adjunk rendes kést és villát a vendégek kezébe, vagy a tálaló asztalra már falatnyi darabokra aprítva tegyük a húsokat.

A műanyag eszközöknél külön megemlítjük az üvegpoharak műanyag másait, amelyek nagyon jó szolgálatot tesznek akkor, ha olyan italokat is kínálunk, amelyeknek illik megadni a megfelelő poharat (bor, pezsgő, koktél), mégsem szeretnénk a buli után ezernyi poharat mosogatni. Ilyen poharak beszerezhetők itt, vagy ittpoharak.JPG

Papír eszközök

Papír tányérokat és poharakat a műanyagnál többféle színben és mintával lehet kapni. Papírból komoly szetteket találsz a piacon, amelyekben megtalálható az abrosz, a tányérok, poharak, girlandok, muffin kapszlik még akár a szívószálak is, ezért kiváló party kellékek akkor, ha fontos a dizájn vagy van egy meghatározott tematikája a bulinak. Papír tányért nem javaslunk nagyon szaftos, leveses ételekhez, mert ezek hamar eláztatják a tányért. Minden máshoz nagyon jó választás, és persze ezek esetében se feledkezzünk el a buli utáni szelektív hulladékgyűjtésről.papir_szett.jpgHa papírban kínálod az ételeket és az italokat, válassz fa evőeszközöket. A fa evőeszközök még egész ritkán láthatók rendezvényen, pedig nagyon jól használhatók és remekül dekorálhatók. Erre ötleteket itt találsz.

Ehető eszközök

„Eb, aki a kanalát meg nem eszi” – mondja az ismert Mátyás király mese.

Ha ehető kanalat nem is, de ehető tálakat, tányért érdemes kínálni a házibulin. Miből készíthetjük? Kis túlzással szinte bármiből, ami kellően öblös, gömbölyű vagy ilyenné formázható. Például:

  • kenyérből/cipóból – leginkább leveseket, de akár egytálételt is kínálhatunk bennekenyer_tanyer_group.jpg
  • dinnyéből - gyümölcstál szervírozásához, fagyihoz vagy krémleveshezdinnye_tal_group.jpg
  • tökfélékből – őszi levesekhez, ragukhoz, egytálételekheztok_tal_group.jpg
  • csokiból – desszertekhez

    csoki_tal.jpgcsoki_tal2.jpg

  • ostyából - fagyihoz, gyümölcssalátához, a nem édes verzió pedig kis mártásos edényként vagy salátás tálként használhatóostya_tal.jpg

  • sajtból – salátákhoz

    sajt_tal.jpgsajt_tal_diy.jpg

  • bármilyen lapos kenyérféléből (tortilla, pita, naan)
  • kókuszból, ananászból – desszertekhez, italokhozananasz_kokusz_group.jpg
  • tésztából - rusztikus hangulatú bulihoz, esetleg ősember vagy dínó témájú partyhoz

http://www.bien.hu/otthon-es-szorakozas/haztartasi-praktikak/6-otletes-eheto-edeny-es-elkeszitese/114531

Mosogatásmentes jó bulizást kívánunk!

komment
süti beállítások módosítása