BuliTipp

Ötledláda összejövetelekhez

Vendégség reggel…?!

2015. szeptember 02. 16:34 - BuliTipp

Ahogy nyár végén szép lassan visszazökkenünk a hétköznapok rendes kerékvágásába, úgy rövidülnek, gyorsulnak a közös reggeli étkezések. (Ha csak nem vagytok olyan szerencsések, hogy még erre is marad idő a rohanós hétköznap reggeleken.) Pedig milyen jó is volt a nyári szabadság, utazás alatt ráérősen, beszélgetősen reggelizni a családdal, barátokkal…

Ha hiányzik ez az érzés, vagy egyszerűen csak nem egy szokványos, hovatovább kifejezetten cool vendégséget szeretnél, hívd meg a barátaidat, rokonaidat villásreggelire.

Akár szombaton, akár vasárnap reggel tartod, mindenképp tervezd meg úgy, hogy minél több mindent elő tudj készíteni előző este, illetve a választékban legyen minél több gyorsan, könnyen elkészíthető finomság, továbbá hagyatkozz nyugodtan készen vásárolható ételekre. Ha például van egy jó pékség a közelben, vásárolj nyugodtan tőlük friss pékárut. Sok helyen, előre megrendelheted időpontra kérve a friss pékárut, így akár az is lehetséges, hogy meleg zsemlét tehetsz az asztalra.

A menüben vegyesen szerepeljenek előre elkészíthető és frissen készítendő ételek és italok, így az idővel is takarékoskodhatsz, és friss ételekkel is tündökölhetsz vendégeid előtt.

Ha a fentiek szerint jársz el, a vendégség reggelén nem kell olyan korán kelned, és kipihenten, jókedvűen várhatod a vendégeket. (Ellenkező esetben, ha mindent reggelre hagysz, vagy túlvállalod magad pl. 1 órányi kelesztést igénylő reggeli péksüteménnyel, megeshet, hogy az 5 vagy 6 órai kelés mufurc vendéglátóvá tesz.)

A reggeli ugyanakkor jó esetben a friss ételekről szól. Mi az, amit mégis előkészíthetsz előző este?

Terítsd meg az asztalt, készítsd el a dekorációt!

Előző esti vacsora után, mikor a család már nyugovóra tért, nyugodtan készítsd elő, díszítsd fel a reggeliző asztalt.

Keverd be, amit be lehet!

Ízesített túrót, kőrözöttet, saját készítésű gyümölcsjoghurtot, fűszervajat, házi műzlikeveréket, limonádét, frissen facsart citruslevet.

Az amerikai palacsinta vagy a muffin száraz hozzávalóit is bekeverheted előre, így reggel már csak a nedves hozzávalókat kell hozzátenned.

Keverd be előre a saláta hozzávalóit, maximum a dresszinget, öntetet teszed rá reggel frissen.

Gyúrd be, amit be lehet!

Vannak olyan sütemények, tészták, amiknek kifejezetten jót tesz, ha állnak egy éjszakát. Ha ilyet készítesz, a gyúrás fázisával lerövidülnek a reggeli teendőid.

Süsd meg (főzd meg), amit meg lehet!

A kekszek egy zárható üvegben csodásan elállnak és frissen maradnak akkor is, ha pár nappal előbb elkészíted őket.

A muffinok egy nagy családja lefagyasztható, így akár jóval előbb is elkészíthető, és a reggeli napján csak sütőben fel kell engedni.

A házi műzliszelet kifejezetten nem jó melegen, nyugodtan elkészítheted, megsütheted előre.

A főtt kemény tojás megfőzhető előző este, könnyebb is lesz másnap szeletelni, ha tisztességesen kihűlt.

Mosd meg, vágd össze, amit lehet!

A zöldségtál, gyümölcstál is kibír egy éjszakát a hűtőben anélkül, hogy esztétikai vagy minőségi csorbát szenvedne.

Az omlett hozzávalóit, a bacon kockákat is felapríthatod előző este.

Dekoráció inspirációk

Dekorálhatod az asztalt…

A reggeli étkezés kiegészítőivel (csészékkel, kannákkal, vágódeszkával, stb.). Szalvéták, textilek és egyéb kiegészítők esetében érdemes világos, üdítő színeket használni, hogy a reggeli látványában is ébresztő hatású legyen. A friss virág kifejezetten illik a reggeli asztalra, különösen, ha tavasszal vagy nyáron tartod.vintage-style-tea-party-breakfast.jpgpancake_breakfast_table1.jpg…de akár az ételeket is.bunny_breakfast_pancakes2.jpgrainbow.jpgsimple_egg_party_decoration_pinterest.jpg

Ételek, amikkel tuti sikert aratsz.

Amerikai palacsinta, és ennek minden formája: mini, formázott, emeletes, gyümölcsös, mézes (juharszirupos)pancake.jpgSaját készítésű kekszek, amelyek közül a zabpelyhes változatok kifejezetten reggelire valók.oatcake.jpgOmlett, amit akár minden vendég ízlés szerint összeállíthat magának az előkészített alapanyagokból, vagy elkészítheted tekercsnek is, amit kétujjnyi darabokra vágva helyes kis tojástekercseket kapsz.tojas_tekercs.jpgÉdes zsemle dzsemmel és tejszínkrémmel, amihez a dzsemmet gyorsan összedobhatod akár egy marék szezonális gyümölcsből is.

Bacon-ös tojásmuffin, ami jó példája annak, mi mindenre lehet használni a jó öreg muffinsütőt.bacon_tojas_muffin.jpgGofri, akár édes, akár sós kivitelben, de még gluténmentesen is elkészíthető.

Italok a kávén, teán túl

Reggeli vendégség esetében a megszokott reggeli italok (kávé, tea, narancslé) mellé készíthetsz egyedibb megoldásokat is.

Tegyél ki az asztalra különböző frissen facsart vagy 100%-is citrusleveket, így ezeket mindenki ízlése szerint mixelheti össze egy üdítő gyümölcskoktéllá.

Ha van turmixgéped, jó ötlet lehet kitenni a reggeliző asztal közelébe, körberakni különböző alapanyagokkal, így a napindító energiabombát is mindenki elkészítheti magának. (Esetleg kirakhatsz néhány turmix recetet is kis kártyákon, így az is ihletet kap, aki sosem szokott turmixot készíteni.)rainbow-smoothies.jpg

komment
süti beállítások módosítása