BuliTipp

Ötledláda összejövetelekhez

Szüreti bál otthon

2015. október 24. 10:33 - BuliTipp

Október végén már szinte biztosan lement mindenhol a szüret, de ha mégis lemaradtunk volna arról, hogy egy-egy rokonnak, barátnak besegítve magunk csipkedjük le a borrá váló szemeket a tőkék hajtásairól, akkor is érdemes egy jófajta szüreti mulatság keretében otthon is megidézni az ősz egyik legvidámabb eseményének hangulatát.

A szüret megidézéséhez nincs is túl sok mindenre szükségünk, csak minél több szőlőre, borra, mustra, és a borozás kellékeire. Bár az újbor elkészülésére még Márton napjáig kell várnunk, azért a tavalyiból sem szégyen ilyenkor az asztalra tenni. A Bortársaságnál szinte biztosan találunk valamit, amit szívesen az asztalra tehetünk. Eladó mustot pedig az év ezen szakában szinte bármelyik piacon találhatunk.

Már a meghívást is lehet kreatív módon, egy parafa dugóhoz rögzítve megejtenünk, igen mutatós és fantáziadús lehet így a partira az invitációnk.03.jpg

A dekorációban mutatós elem lehet a pálcikákra fűzött szemek sora, a nagyobb kézügyességgel rendelkezők akár még kis arcokat is varázsolhatnak a sorok végére egy-egy apró csöpp gyorsan szilárduló csokoládéval.01.jpg02.jpgA dekoráció másik izgalmas eleme lehet, ha félbevágott borosüvegeket alkalmazunk asztali díszként, melyek alá teamécseseket rakhatunk a hangulat fokozására.04.jpgÉs hogy hogyan lehet otthon könnyen, gyorsan és sérülésmentesen félbevágni egy borosüveget mindössze némi zsinór segítségével? Erre itt egy remek kis segédanyag:

Ha kicsit bohókásabbra tervezzük a dekort, könnyedén készíthetünk lufikból és némi zöld színű szerpentinből óriási fürtöket.05.jpgAmi a cateringet illeti, a lehetőségek tárháza szinte végtelen. Ha a bor, mint alapanyag kerül szóba a gasztronómiában, gyakorlatilag bármilyen pörkölt előkerülhet, amibe vörösbort szánunk. Ott van aztán a franciák Coq au Vin-ja, ami azért már kicsit komolyabb gasztronómiai előkészületeket és ismereteket igényel. De a hazai tájakon maradva gondoljunk csak a népszerű borlevesre, vagy desszertként az aranygaluskára, meg az ő borsodójára. Ha nincs kedvünk nagyon komoly főzőcskébe kezdeni, de azt azért mégsem szeretnénk, hogy a vendégeink túl hamar átessenek az elfogyasztott boroktól a holtpontjukon, szőlő-inspirálta falatkákkal is kedveskedhetünk. Ott van példának okáért a ricottás, szőlős bruschetta:06.jpgvagy a másik nagy klasszikus, a többek közt szőlőből, dióból, mézből, zellerből álló Waldorf-saláta,07.jpgesetleg a vegetáriánusoknak is isteni, húsmentesen töltött szőlőlevelek.08.jpgA parti programja lehet a borkóstolgatás, vagy, ha már kellő mennyiségben fogyott a felszolgált nedűkből (és itt most nem a mustra gondolunk) akkor különféle bordalok, népdalok, népies műdalok, netán talán lakodalmas rockdalok szöveg- és dallamhű megszólaltatása.

Jó szórakozást!

komment
süti beállítások módosítása