BuliTipp

Ötledláda összejövetelekhez

Bulizz takarékosan!

2015. október 30. 09:25 - BuliTipp

A takarékossági világnap jó apropó arra, hogy olyan bulitippeket gyűjtsünk, amelyek kímélik a pénztárcádat, mégsem vallasz szégyent velük.

Dekoráció

Elvileg a „csináld magad” dekorációk a legolcsóbbak. Ez a megállapítás azonban csak korlátozottan igaz. Ha ugyanis olyan DIY dekornak állunk neki, amelynek elkészítéséhez egy fél OBI és egy fél Pirex szükséges (a DIY ötletek gazdái általában alapvetésnek tekintik a nagy eszköz- és alapanyag készletet minden háztartásban), akkor már rögtön nem olyan olcsó mulatság otthon kézműveskedni. Ennek azonban nem kell feltétlenül így lennie.

Használj olyan alapanyagokat, amelyek otthon rendelkezésre állnak, és nem fognak hiányozni a háztartásodból, ha a buli oltárán feláldozod őket. Ilyen, minden háztartásban megtalálható alapanyagok a WCpapír gurigák, a PETpalackok, befőttes üvegek, konzervdobozok. Érdemes előre gondolkodni, és a buli előtti időszakban ezen tárgyak aktív gyűjtésébe fogni.

PET palackokból készülhet függődísz, virágváza, szuperhős jelmez gyerekeknek, virágdekoráció zsúrra, de akár az ülőhelyeink számának kibővítésére puff is.pet_group.jpgA WC papír gurigája vagy bármilyen más papírguriga is sokoldalúan felhasználható.guriga_group1.jpgKrepp- vagy selyempapírból szintén nagyon sokféle dekoráció készíthető.

Itt például remek gyűjtemény található papírvirágokból, amelyeket tényleg könnyű elkészíteni.papir_viragok.jpgpapir_viragok2.jpgMuffin kapszlikból mindig marad egy pár, így sokaknak (akik rendszeresen sütnek muffint) kallódik otthon többféle muffin kapszliból egy-két darab. Ezekből a maradékokból is remek dekorációk készíthetők.cupcake_girland_group.jpgA háztartásban összegyűlt üres befőttes és egyéb üvegek ezer dekorációs lehetőséget rejtenek magukban. Íme néhány kifejezetten könnyen és olcsón megvalósítható ötlet.uveg_mecses_group.jpguveg_vaza_group.jpgGyerekzsúrra pedig nem kell több, mint egy nagy rakás lufi, ami dekoráció és még játék is lehet.

Ételek és italok

Rendezvények esetében sokszor hajlamosak vagyunk túlgondolni a dolgokat, és bevállaljuk bonyolult, időigényes és költséges ételek elkészítését. Holott a legtöbb esetben a vendégeink miattunk jönnek, ránk kíváncsiak, és egy-egy ötletes megoldást sokkal jobban értékelnek, mint a rengeteg ráfordított pénzt.

Az egyik legolcsóbb, mégis nagyon népszerű bulikaja a palacsinta. Rendezzünk palacsinta partyt! Süssünk le sok-sok palacsintát, ezeket, többféle töltelékkel együtt tegyük ki egy asztalra, és hagyjuk, hogy a vendégek maguk állítsák össze a töltelék íz kombinációját.

Szintén népszerű és megfizethető étel a virsli, ráadásul sokféle formában tálalható. Például mini corndogként, tésztaköntösben (akár saját készítésű, akár készen vásárolt tésztában), a megunhatatlan hotdog formájában.mini_corndog.jpgKerti party esetében a legolcsóbb, és roppant hangulatos megoldás a szalonnasütés.

Ha pedig ennél is tovább megyünk, nyugodtan kérjük meg a vendégeinket, hogy mindenki hozzon magával valamilyen (saját készítésű) ételt vagy italt. Egyáltalán nem ciki, sőt, kifejezetten jót tesz a vendégségnek, ha a vendégek is hozzánk hasonlóan készülődnek rá.

Desszert helyett (mellett) legyen gyümölcs. A szezonális gyümölcsök sokkal olcsóbbak, mint a sütemények, torták. Látványosan tálalhatók, és ha még olvasztott csokiba is mártjuk, akkor már inkább desszertként, mint gyümölcsként kínálhatjuk.csoki_gyumolcs_group.jpg

További spórolási jótanácsok:

  • Ne legyen alkohol a buliban! Sokat spórolsz vele, és nem feltétlenül kell, hogy az alkoholos befolyásoltság határozza meg a buli hangulatát.
  • Válassz jól napszakot! Ha kora délutánra hívod vendégeidet, akkor nem szükséges sem ebéddel, sem vacsorával készülni, snack-ek tökéletesen megfelelnek.
  • A dekorációhoz használj ingyenesen letölthető sablonokat!
  • Ha papír- vagy műanyag poharakat használsz, a vendégek írják a poharakra filccel a nevüket, így sokkal kevesebb pohár fogy.
  • Előre határozd meg a bulira szánt költség keretet, vezesd, hogy mennyit költöttél, és ügyelj rá, hogy a keretet ne lépd túl!
komment
Címkék: ételek dekor DIY
süti beállítások módosítása