BuliTipp

Ötledláda összejövetelekhez

Jótékonysági házibuli

2015. december 03. 09:01 - BuliTipp

Az adventi, karácsonyi időszakban az ajándékozás mellett gyakran adományozunk, jótékonykodunk. Ez egy jó apropó lehet arra, hogy összejöjjünk barátainkkal, ismerőseinkkel, és közösen állítsuk össze a cipősdobozos ajándékokat vagy bármilyen más, jótékony célra szánt ajándékcsomagokat. Érdemes a gyerekeket is bevonni, minél korábban találkoznak először az adományozással, annál mélyebben és tartósabban ivódik beléjük ennek igénye, annál természetesebb lesz ez számukra a későbbiekben.

Rendezzünk jótékonysági házibulit!

Mivel egy ilyen összejövetelre a meghívott vendégeknek is készülniük kell, érdemes időben (több héttel, akár egy hónappal előbb is) meghívni és tájékoztatni őket arról, hogy gyűjtsék otthon azokat a tárgyakat, amiket adományozni szeretnénk. A gyűjtés tárgya lehet bármi, de akár tematizálhatjuk is (pl csak könyv, csak játék, csak ruha, stb.).konyvek.jpg

tisztalkodo_szerek.jpg

Cipősdoboz akció

  1. Gyűjtsünk össze előzetesen üres, jó állapotban lévő cipős dobozokat.
  2. Hozzanak a vendégek mindenféle, gyerekeknek szánt ajándékokat.
  3. Az összegyűlt tárgyakat a vendégekkel együtt szortírozzuk nem és életkor szerint. (Vonjuk be a gyerekeket is!)
  4. Töltsük meg a cipős dobozokat és címkézzük fel, hogy abban milyen nemű és életkorú gyereknek szánt tárgyak találhatóak (pl. 5-6 év körüli fiú, 8-9 év körüli lány, stb.).
  5. Csomagoljuk be szépen a dobozokat.

A cipős dobozokról és az akcióról bővebb információ: http://ciposdoboz.hu/hogyan-keszithetek-ajandekotciposdoboz.jpg

Mikulásgyár

Ha a jótékonysági bulival a Mikulásgyárba szánunk ajándékokat, akkor a következőkre érdemes figyelemmel lenni:  „A MikulásGyár elsősorban tartós élelmiszert, tisztító- és tisztálkodási szereket, játékokat, édességet vár adományként. Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a rászorultaknak tartós élelmiszerre van a legnagyobb szükségük, így, amennyiben lehetőségük van, hozzanak minél több konzervet, tésztát, lisztet, cukrot, rizst, olajat stb. A Mikulásgyár nagyon szívesen fogad játékokat, könyveket is, ám arra kérjük az adományozókat, hogy olyan ruhákat, könyveket hozzanak, amelyeket maguk és gyermekük is szívesen fogadna. 
Az ajándékokat, adományokat, felajánlásokat nem szükséges becsomagolni, akár kézben, akár dobozban, akár nejlonzacskóban is hozhatják.”

Élelmiszer adományok

A karácsonyi időszakban a Magyar Élelmiszerbank és a Máltai Szeretetszolgálat is tartós élelmiszereket gyűjt a nagyobb hiper- és szupermarketekben. A jótékonysági bulira ilyen élelmiszereket is hozhatnak a vendégek, és Te mint házigazda bevállalhatod, hogy a buli után átadod az adományt a gyűjtőpontban.

Saját készítésű adományok

A jótékonyságnak a fentieken túl még százféle formája lehet. Süthettek közösen mézeskalácsot vagy bejglit a helyi idősek otthona lakóinak, készíthettek közösen kézműves játékokat a közeli gyermekotthon lakóinak, készíthettek színes centrifuga festményeket a művelődési ház falainak díszítésére, vagy köthettek közösen óriás sálakat egy ruhagyűjtő akcióra.

Vendéglátás

Egy jótékonysági házibuliban nem az étel, ital a lényeg. Vendégeld meg barátaidat, a meghívottakat, de éppen csak annyira, ami nem veszi el a figyelmet a közös jótékonysági akciótokról. Forró tea/forraltbor, sütemény vagy zsíroskenyér, esetleg mézeskalács fűszeres tejbegríz is megteszi.

A buli legemlékezetesebb része úgyis a jótékonyság, mint közösségi élmény lesz.

komment
süti beállítások módosítása