BuliTipp

Ötledláda összejövetelekhez

Kvízjátékok

2015. október 02. 11:08 - BuliTipp

Amint azt nemrégen egy posztunkban is olvashattátok, a leglaposabb (vagy éppen lelapulóban lévő) bulit is képes feldobni egy-egy kvízjáték.kviz.jpgOlcsó, szórakoztató rendezvényelem, amihez alig kell néhány eszköz, vagyis mindenféle körítés nélkül is kiválóan működik. Sikere csak azon múlik, milyen kérdéssort állítunk össze.

Ehhez segítségül néhány jótanács:

  • Vegyük figyelembe a vendégkört: életkor, érdeklődési kör. Ez utóbbiban csavarhatunk annyit, hogy kifejezetten olyan kérdéssort állítunk össze, ami a vendégeink érdeklődési körétől távol áll.
  • Ne legyenek a kérdések se túl könnyűek, se túl nehezek, vagy ezek vegyesen legyenek (legyen benne kihívás, de sikerélmény is).
  • Ne legyen túl hosszú a kérdéssor (általában 10-15 kérdés, maximum 20 egyszerre, de lehet több blokkban is csinálni, pl. kétszer 10 kérdéssel a buli elején és közepén). A kevesebb több. Akkor jó egy kvízjáték, ha a csúcsponton ér véget, amikor a vendégek úgy érzik, még játszottak volna.
  • Megfelelő időzítés:

ha a buli elején csináljuk a játékot, akkor kiváló lehet ice breaking-re

ha a buli közepén, akkor már lehet a vendégekből összesorsolt csapatokat alkotni

ha a buli végén, akkor (felnőttek esetében) külön megfigyelhetjük az alkohol hatását a jó válaszok számára

  • Legyen tétje a játéknak. A nyertes (csapat) kaphat egy üveg pezsgőt (amit úgyis ott helyben fognak kibontani, és a többiekkel közösen meginni). Vagy ha összeszokottabb társaságban vagyunk, a vesztes csapatnak kelljen segíteni a buli végi takarításban. Gyerekek esetében kapjon mindenki valami apró ajándékot, vagy a nyertes csapaté legyen a torta (amit amúgyis készítettünk), amely tortát szintén közösen fognak elfogyasztani.

Hogyan játszhatunk?

  • Bekiabálós módszer (csapatban vagy egyénileg is működik): a játékmester (praktikusan a házigazda, aki összeállította a kérdéssort) hangosan felolvassa a kérdést, és aki elsőnek bekiabálja a jó választ, az kapja a pontot. A bekiabálós módszert kifejezetten olyan kérdések esetében érdemes alkalmazni, amikor a pontos választ szükséges megadni (vagyis nem több lehetőséből kell választani).
  • Tesztlap: a buli elején kinyomtatva kiosztjuk a kérdéssort, amit egy meghatározott időpontra kell kitölteniük a vendégeknek. Ezzel a módszerrel tehetünk fel olyan kérdéseket, amikhez kutatóunkára van szükség (pl. a kertben meg kell találni az elrejtett válaszokat, vagy meghatározott emberekből kell „kicsalni” a választ).
  • Tippelős játék: a pontos értékkel nehezen megválaszolható kérésekre (általában mennyiségekre, pontos dátumokra, időpontokra vonatkozó kérdések) mindenki (vagy minden csapat) megtippeli, bemondja a helyes választ, és aki a legközelebb áll a megoldáshoz, az kapja a pontot.
  • Találós kérdések: főleg gyerek vendégek esetében a vicces találós kérdések mindig nagy sikert aratnak.talalos_kerdes.jpg

Az interneten rengeteg kvízkérdést találsz, pl.:

http://anyanyelvapolo.hu/mennyire-ismeri-a-nyelvjarasokat-itt-a-tajszavak-kviz/

http://kvizpart.hu/

http://www.kvizkerdesek.hu/

A logo kvízt kifejezetten ajánljuk felnőtt bulira, roppant szórakoztató tud lenni. Ehhez nyomtasd ki kis lapokra vagy vetítsd ki pl. a tévére a logókat, majd felmutatást követően a játékosok bekiabálhatják a tippeket. Érdemes a könnyűektől az egészen nehezekig haladni. Az interneten ehhez is számos segítséget találsz, érdemes olyan változatot használni, amelyben a logóból kihagyták a cégfeliratot. Sőt, olyanok is vannak, amelyekben csak a logó egy töredéke található meg, és abból kell kitalálni a céget.logogame.pnglogogame2.png

komment
Címkék: játék
süti beállítások módosítása