BuliTipp

Ötledláda összejövetelekhez

Piknik II. rész

2015. június 10. 08:23 - BuliTipp

Szombati írásunkat piknik ételekkel és ital javaslatokkal folytatjuk.

Piknikre készítendő ételek esetében – különösen, ha nyáron, melegben piknikezünk – a következőkre érdemes figyelni:

  • ne legyen könnyen romlandó (tejes/tejszínes, habos/krémes, tojásos) – még ha hűtőtáskában viszed is, akkor sem garantált az azonos hőmérsékleten tartás huzamosabb ideig
  • lehetőleg ne legyen nagyon szaftos, mártásos, folyós – nincs annál bosszantóbb, mint amikor az egyik étel szétfolyik a piknik táskában, összerondítva a többit is
  • érdemes falatnyi vagy kézben jól tartható, könnyen szervírozható és fogyasztható ételeket készíteni, amiket akár evőeszköz nélkül is lehet enni (rántott csirkecomb, mini nyársak, csukott szendvicsek, stb)
  • a legjobb, ha hideg ételeket visztek, így nem kell a melegen tartással bajlódni
  • érdemes már otthon darabolni/szeletelni az ételt, hogy ne a pokrócon egyensúlyozva kelljen a csodakéssel bűvészkedni, miközben a gyerekek körülöttünk ugrálnak

Főbb ételcsoportok piknikhez:

  • szendvicsek/töltött kenyerek
    Egy átlagos szendvics helyett érdemes összetettebb szendvicset készíteni, ami így magában foglalhatja akár a hideg sültet, a salátát, a zöldségeket, a szószt, mártást. 

szendvics1.jpgA töltött kenyerek nagy klasszikusai a piknik ételeknek. Könnyen elkészíthetőek, látványosak, könnyen szeletelhetőek, előző este elkészíthetőek anélkül, hogy a piknik idejére kiszáradnának (sőt, egy éjszaka állás még jót is tesz nekik, összeérnek benne a hozzávalók). A töltött kenyeret legegyszerűbben kész kenyérből (általában szögletes vekniből vagy kerek cipóból) érdemes csinálni. A lényeg, hogy a kenyér belsejét ki kell vájni úgy, hogy a héj lehetőleg ne sérüljön. Aztán a különböző, tetszőleges hozzávalókat kell belerétegezni, majd a tetejét (kalapját) visszahelyezni. Hűtőben jó, ha összeérik, „összenőnek” a különböző rétegek, így a pikniken könnyen szeletelhető, könnyen fogyasztható lesz. A rétegek lehetnek: hús (szalámi, grill hús vagy bármilyen sült hús maradék előző napról, sonka); zöldségek (friss vagy grillezett); zöldfűszerek, salátafélék; mártás (amit leginkább a kenyér rétegre érdemes közvetlenül kenni , hogy az alsó réteg hozzátapadjon, illetve szaftosan tartsa a kenyeret). A hozzávalókat tehetjük a kenyérbe rétegezve, vagy kockákra vágva, összekeverve.toltott_kenyer_4egyben.jpgA nosalty-n ebből a műfajból is számtalan receptet találtok. Ha nagyon eredetiek akarunk lenni, készíthetjük magunk is a kenyér tésztát. Limaránál találtok receptet pl. egy lecsóval töltött kenyérre.lecsos_kenyer.jpgwrap-ek és tekercsek

  • Szintén könnyen elkészíthetőek és jól variálhatóak. Végy egy tortilla tekercset, kend meg majonézzel, tegyél rá salátalevelet, rétegezz arra húst, sajtot, zöldségeket, tekerd fel szorosan és vágd fel keresztben kétujjnyi vastag „karikákra” , majd tűzz bele egy-egy fogpiszkálót. Vagy fogd a tortillát, kend meg kapros majonézzel, tegyél rá salátalevelet, teríts rá füstölt lazacot, csepegtess rá citromot, majd járj el ugyanúgy, mint az előbbinél. A variációk száma itt is végtelen. 

tekercsek_3egyben.jpg

  • mini nyársak
    Fogpiszkálóra vagy kisebb fa rudakra bármit bármivel variálva sorakoztathatsz, színes, ízes falatokat kapsz végeredményül. Jól csomagolható, könnyen szállítható piknik étel. Klasszikus összetétel a koktélparadicsom-mini mozzarella –olajbogyó, de lehet a nyárson kenyérkocka-hús-zöldség kombináció is, vagy akár sajt-gyümölcs párosítás

nyarsak_2egyben.jpg

  • hideg sült húsok – előző napról megmaradt grillcsirke falatnyi darabokra kockázva, rántott csirkecomb vagy csirkeszárny, fasírtgolyók, stb
  • saláták
    Érdemes nem túl öntetes, szaftos salátákat vinni a már említett okok miatt, sőt a legjobb, ha a salátát és a dresszinget külön szállítjuk, ez utóbbit egy jól záródó befőttes üvegben, és csak a helyszínen keverjük össze. A különböző tésztasaláták szintén nagy klasszikusok a piknik ételek sorában, mert laktatóak, a gyerekek általában imádják, és hidegen is finomak. Piknik szempontból nagyon praktikusak és mutatósak a befőttes üvegbe adagolt saláták. A helyszínen már csak össze kell rázni, és lehet fogyasztani.

salata_2egyben.jpg

salad-in-a-jar-complete.jpg

  • mártogatós avagy PINZIMONIO
    Egyik nagy kedvencünk. Darabold fel nagyobb hasábokra a zöldségeket, kenyeret, tégy befőttes üvegekbe különböző ízesített joghurtokat, sajtkrémet, ecetes-olajos dresszinget, tedd ki ezeket a piknik takaróra egy nagy kupacban. Innen mindenki kedvére válogathat, majd mártogathat. Olyannyira kedvencünk ez a műfaj, hogy alig várjuk, hogy egy kerti party központi témája legyen akár elegáns akár rusztikus formában.

pinzimonio_2egyben.jpg

  • desszertek
    Piknik szempontból a legjobb desszertek a különböző gyümölcskenyerek, piték, a muffinok és a kekszek. A lényeg, hogy dobozban jól szállítható legyen (praktikusan a tetején ne legyen máz vagy díszítés, hogy a dobozban egymásra lehessen rétegezni), ne maszatoljon extrém módon és ne legyen tejszínes/habos/nyers tojásos az első pontban már említettek miatt. Ha mégis valami krémeset ennénk, készítsünk pohárkrémet kis befőttes üvegekbe adagolva.

mason_jar_dessert.jpg

  • gyümölcsök
    A gyümölcsöket is érdemes még otthon előkészíteni: megmosni, darabolni és előhűteni. Egy forró nyári napon desszert helyett is tökéletes. Az eper pedig a lánykérős piknik szinte kötelező eleme ;)
    Ha pedig ezt is cifrázni szeretnénk, készítsünk színes gyümölcs nyársakat, amelyeken a gyümölcs darabokat különböző édességekkel (piskóta kocka, pillecukor)  is kombinálhatjuk. 

fruit_kabob_2egyben.jpggyuminyars1.jpg

Italok

Romantikus piknik

Mi lehet romantikusabb annál, mint egy üveg jó borral, két kristálypohárral és némi süteménnyel kiülni a naplementébe? Ugyanez, csak pezsgővel. Ha pedig alkoholmentes randira vágyunk, vigyünk magunkkal valami jóféle házi szörpöt vagy almafröccsöt jégbe hűtve, amit ugyanúgy pezsgős vagy boros pohárból kortyolhatunk, így megmarad az illúzió, és még haza is tudjuk fuvarozni szívünk választottját.

Családi piknik

Praktikus szempontból a legjobb piknik ital a gyümölcstea. Ez ugyanis jó melegen, langyosan és hidegen is, tehát az sem baj, ha nem tudjuk hidegen tartani, és felmelegszik a napon (ugyanez nem mondható el sem a limonádéról, sem a sörről vagy a rozéfröccsről), és akkor is finom, ha egy téli piknikre meleg teával indultunk el, és kihűlt, mire odaértünk. Ezen kívül a jeges teák, a limonádék és házi szörpök a hagyományos piknik italok, de persze bármit vihetünk, ami ízlésünknek és hűtési/fűtési lehetőségeinknek megfelel. Az italokat jól záródó palackban szállítsuk, azon belül is érdemes könnyű palackot választani.

A limonádék, szörpök esetében is hódít a „mason jar” divat, látványos italokat készíthetünk és vihetünk magunkkal biztonságosan befőttes üvegben. A pikniken már csak egy szívószál kell bele. Ha nem tudjuk hűtve szállítani, de a pikniken szeretnénk hűs italt fogyasztani, érdemes otthon minél több jéggel feltölteni, ami éppen felolvad, mire a helyszínre érünk, viszont még hidegen tartja az italt.italok_2egyben.jpg

komment
süti beállítások módosítása